google-site-verification=Cf_hv0nZ2VRF70VXy-_h3BP_WITai_BI2a7VZ75Io_A

Hoeveel fruit per dag?

Fruit is geweldig en gezond, maar hoeveel je ervan kunt eten, hangt af van verschillende factoren zoals je leeftijd, activiteitenniveau en gezondheid. Over het algemeen wordt aanbevolen om zo'n 2 tot 4 porties fruit per dag te eten, waarbij elke portie ongeveer 80 gram is.

Chantal, onze diëtist, kan je hierbij helpen en je laten weten wat het beste is voor jou. Fruit zit boordevol voedingsstoffen en vezels, maar vergeet niet dat het ook natuurlijke suikers bevat, zoals fructose. Dus als je een fruit-fan bent en grote hoeveelheden eet, kan dat een hoop suikers betekenen. Voor de meesten is dat geen probleem, maar als je diabetes hebt of gevoelig bent voor schommelingen in je bloedsuikerspiegel, is het misschien goed om op te letten.

Variatie is de sleutel! Door verschillende soorten fruit te eten, krijg je diverse voedingsstoffen binnen. Bessen zoals blauwe bessen, aardbeien en frambozen zijn geweldig, net als citrusvruchten zoals sinaasappels en grapefruits. Maar vergeet de oude vertrouwde appels, peren, kiwi's en bananen niet - ze zijn allemaal goed!

Fruit het heeft ook veel gezondheidsvoordelen. Hier zijn enkele redenen waarom fruit goed voor je is:

1. Voedingsstoffen: Fruit zit boordevol essentiële voedingsstoffen zoals vitamines (zoals vitamine C, A en K), mineralen (zoals kalium en magnesium) en antioxidanten. Deze voedingsstoffen zijn belangrijk voor een goede werking van het immuunsysteem, het bevorderen van een gezonde huid, het behouden van sterke botten en nog veel meer.

2. Vezels: Fruit bevat vezels, die belangrijk zijn voor een gezonde spijsvertering en het reguleren van de stoelgang. Vezels kunnen ook helpen om het cholesterolgehalte te verlagen en de bloedsuikerspiegel stabiel te houden.

3. Hydratatie: Veel soorten fruit bestaan voor een groot deel uit water, wat helpt bij het gehydrateerd blijven en een goede vochtbalans in het lichaam bevordert.

4. Antioxidanten: Fruit bevat antioxidanten die schadelijke vrije radicalen in het lichaam neutraliseren. Dit kan helpen om cellulaire schade te verminderen en het risico op bepaalde chronische ziekten, zoals hartziekten en bepaalde vormen van kanker, te verminderen.

Hoewel fruit veel voordelen heeft, zijn er enkele potentiële nadelen om rekening mee te houden:

1. Tandgezondheid: Sommige soorten fruit bevatten natuurlijke suikers, zoals fructose. Overmatige consumptie van suikerhoudend fruit, zoals druiven, rozijnen, bananen en gedroogd fruit, kan het risico op tandbederf verhogen. Het zuur in sommig fruit, zoals citrusvruchten, kan ook het tandglazuur aantasten. Het is daarom belangrijk om na het eten van fruit je mond goed te spoelen en je tanden te poetsen.

2. Overconsumptie: Hoewel fruit gezond is, moet je niet overdrijven. Een teveel aan suikers, zelfs natuurlijke suikers, kan bijdragen aan een te hoge calorie-inname en gewichtstoename. Bovendien kan overmatig fruit eten voor sommige mensen met een gevoeligheid voor bepaalde fruitsuikers maagklachten en spijsverteringsproblemen veroorzaken.

Is diepvries fruit net zo gezond? Diepvries fruit is een gezonde en handige optie als vers fruit niet altijd beschikbaar is. Het behoudt meestal de meeste voedingsstoffen en gezondheidsvoordelen van vers fruit, omdat het wordt geoogst op het hoogtepunt van rijpheid en snel wordt ingevroren om de voedingswaarde te behouden.

Bovendien is diepvries fruit het hele jaar door verkrijgbaar, ongeacht het seizoen, en heeft het een langere houdbaarheid dan vers fruit vanwege de invriesmethode die bacteriën en schimmels vertraagt. Een ander voordeel is dat er meestal geen toegevoegde suikers of conserveermiddelen zijn bij onbewerkt diepvries fruit. Hoewel de textuur iets kan veranderen na ontdooien, is diepvries fruit handig voor smoothies, sauzen en gebak. Kortom, diepvries fruit is een goede toevoeging aan een gezond dieet en kan een praktische vervanging zijn voor vers fruit wanneer dat niet beschikbaar is.

Hier zijn vier tips om dagelijks van fruit te genieten en het op een gezonde manier in je voeding op te nemen:

 • Varieer je fruitinname: Probeer verschillende soorten fruit te eten om te profiteren van diverse voedingsstoffen. Afwisseling zorgt ervoor dat je een breed scala aan vitaminen, mineralen en antioxidanten binnenkrijgt. Mix bijvoorbeeld bessen, appels, bananen, citrusvruchten en kiwi's om je smaakpapillen te prikkelen.

 • Fruit bij elke maaltijd: Voeg fruit toe aan je ontbijt, lunch, diner en tussendoortjes. Strooi wat bessen over je yoghurt bij het ontbijt, neem een appel als snack, voeg plakjes kiwi toe aan een salade, of maak een fruitsmoothie voor een verfrissende traktatie.

 • Kies voor hele vruchten: Eet liever hele vruchten dan vruchtensappen. Hele vruchten bevatten meer vezels en voedingsstoffen dan sappen. Vezels helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel, zorgen voor een langer verzadigd gevoel en dragen bij aan een gezonde spijsvertering.

 • Wees bewust van portiegroottes: Hoewel fruit gezond is, bevat het ook natuurlijke suikers. Houd rekening met de portiegrootte om overmatige suikerinname te voorkomen. Een portie fruit is meestal ongeveer 80 gram, wat gelijk staat aan een kleine appel, een halve banaan of een handvol bessen.

En onthoud, als je vragen hebt over jouw specifieke situatie, aarzel dan niet om Chantal, de diëtist, te raadplegen. Zij kan je helpen bij het opstellen van een persoonlijk voedingsplan dat past bij jouw behoeften en doelen. Eet smakelijk en geniet van die lekkere en gezonde vruchten!

Bereik je doelen met discipline

Discipline is één van de meest cruciale eigenschappen die ons helpen om onze doelen te bereiken, of het nu gaat o...

Lees meer

Waarom Bodytec dé trainingsmethode is om fit te worden

De winter moet nog komen, maar we zijn nu al bezig met het creeren van jouw summer body! Waarom kiezen voor Bodytec als jouw ul...

Lees meer
Meer nieuws
 • Vacature Personal coach!

  Vacature Personal coach!

  Wij zijn opzoek naar een nieuwe Personal coach!

  Lees meer
 • Tarieven

  Tarieven

  Voor welke rittenkaart kiest u?

  Klik hier
 • Bodytec

  Bodytec

  Lees hier alles over de Bodytec!

  Lees meer
Christine van Steekelenburg

"Al sinds 2016 train ik met mijn man bij Bodytec Studio. Sinds die tijd voelen wij ons sterker en fitter."

Christine van Steekelenburg
Bodytec Studio

"Het voedingstraject heb ik ruim 3 maanden gevolgd bij voedingscoach Chantal. "

Bodytec Studio
Manou Sonneveld

"Door Bodytec kan ik mijn armen weer soepel bewegen na mijn bedrijfsongeval. Ik ben superblij dat dit op mijn pad is gekomen"

Manou Sonneveld
Klant aan het woord: Robert Mansveld

"De persoonlijke begeleiding die ik krijg, zorgt ervoor dat je de oefeningen op de juiste manier uitvoert"

Klant aan het woord: Robert Mansveld
Mariska van Erk

"Twee keer per week Bodyteccen bij Bodytec Studio De Lier is voor mij een hele mooie aanvulling en past bij mijn levensstijl"

Mariska van Erk
Anja van Oosten en Simone Duivelshof

"Wij zijn zo blij dat we weer van de crosstrainer gebruik kunnen maken!"

Anja van Oosten en Simone Duivelshof
Angelique Bekooy

"Bijna mag ik alweer mijn zesde les gaan volgen. 1,5 maand geleden startte ik met een proefles en was direct enthousiast!"

Angelique Bekooy
Danny Barends

"Hoe leuk is het om samen met manlief wekelijks een Bodytec les te volgen"

Danny Barends
Jessica Tanke, 43 jaar

"Eén of twee keer bodyteccen per week geeft al een goed resultaat"

Jessica Tanke, 43 jaar
Marielle Hofstede

"We moeten creatief zijn in deze tijd! Online sporten met Sonja is echt een super alternatief!"

Marielle Hofstede
Rianne Zwaneveld en Mieke Zeelenburg

"Ons motto: Het is goed voor je lijf en mind"

Rianne Zwaneveld en Mieke Zeelenburg
Piet Vijverberg, 75 jaar

"De Bodytec wordt geheel aangepast op mijn lichaam en kunnen"

Piet Vijverberg, 75 jaar
Rene Kramer, 52 jaar

"Ik train nu bijna 2 jaar bij de Bodytec studio met als primair doel om fitter te worden. "

Rene Kramer, 52 jaar
Eric Hokke, 46 jaar

"Ik zal niet zeggen dat wanneer je gaat Bodyteccen, de reuma gegarandeerd verdwijnt, maar bij mij is dit wel het geval"

Eric Hokke, 46 jaar
Carla van Koppen, 63 jaar

"Sinds ik aan Bodytec doe, ga ik pijnloos door het leven. Ik doe alles weer en heb geen verzuring meer aan mijn bovenbenen."

Carla van Koppen, 63 jaar
Lenie Middelburg, 58 jaar

"Sinds ik Bodytec bij de Bodytec Studio sta ik anders in het leven"

Lenie Middelburg, 58 jaar
Marieke Boonman, 42 jaar

"Wat een pracht resultaat! Marieke is door een vriendin bij Bodytec Studio terecht gekomen omdat ze graag fitter en sterker wil"

Marieke Boonman, 42 jaar
Bianca Kruize, 36 jaar

"Na de Bodytec voel ik me weer als nieuw"

Bianca Kruize, 36 jaar