google-site-verification=Cf_hv0nZ2VRF70VXy-_h3BP_WITai_BI2a7VZ75Io_A

Verkouden of griep? Dit kan je doen om snel weer te herstellen

Heb je het griepvirus te pakken, dan ligt een verminderde eetlust op de loer. En dat terwijl gezonde voeding bij koorts van groot belang is. Wat eet je voor een spoedig herstel? En wat kan je nog meer doen?

Nu de winter is gestart, is ook het griepseizoen weer geopend. Hoewel extra voedingsstoffen welkom zijn voor je immuunsysteem, lonkt een uitgebreide maaltijd meestal niet als je ziek bent. Wat eet je als je je niet lekker voelt? En kan beweging helpen? Ik vertel je er meer over

Kippensoep
Kippensoep bevat het stofje carnosine. Dit stofje komt van nature ook in ons lichaam voor en helpt ons immuunsysteem om verkoudheid en griep ons lichaam uit te werken. Volgens Amerikaans onderzoek zou dit stofje in de soep een heilzame werking hebben. Daarnaast zou de soep de luchtwegen openzetten. De onderzoekers stelde vast dat dit te maken heeft met bepaalde aromatische componenten in de soep. 

Sneller herstellen van griep door de juiste voeding
Heb je nog een oppepper nodig, vul je dieet dan aan met bladgroenten, geelwortel of een kom groentesoep. De antioxidanten uit groenten kunnen je klachten doen afremmen. Ook knoflook verwerkt in een lichte maaltijd doet een duit in het zakje. Alle kleine beetjes helpen.

Heeft wat je drinkt eigenlijk ook invloed op het griepvirus? Suikerhoudende dranken moet je in ieder geval vermijden. Te veel zout en suikers versterken de ontsteking van een virusinfectie. Kies liever voor water en thee. Een glas vers fruitsap voorziet je van vocht, voedingsvezels en een boost aan vitamine C. Het heeft een ontstekingsremmende werking.

Mag je sporten met griep?
Van griep herstel je dus sneller door te focussen op de juiste voeding. Hoe zit dat met in beweging komen? Luister vooral goed naar je lichaam. Heb je koorts, dan is het een no-go om intensief te gaan sporten. Je lijf is immers druk met het afweren van de infectie. Een te hoge hartslag moet je juist zien te voorkomen. Een ontsteking van de hartspier, mét hartritmestoornissen tot gevolg, is dan een mogelijk risico. Uitzieken dus, dat is mijn advies. Al kan een rondje wandelen zeker geen kwaad als je aan de beterende hand bent. Schakel een tandje terug en put jezelf niet uit. Ziek ben je niet voor niets.

Je weerstand verhogen
Na een dag of drie neemt de koorts vaak af en na een week zijn de ziektesymptomen bij de meesten weg. Is ziek worden eigenlijk te voorkomen? Ik denk van wel. Het is niet zonder reden dat actieve mensen vaak een sterker immuunsysteem hebben. Het Voedingscentrum is het hiermee eens en benadrukt het belang van voldoende slapen. Zo is je lichaam gewapend om ziekmakende bacteriën en virussen te bestrijden.

Vitamine D
Vitamine D maak je aan via de huid, maar vanaf oktober staat de zon eigenlijk al te laag. Het is daarom echt aan te raden om vanaf dan het tekort extra in te nemen. Studies tonen aan dat de kans op infecties met griep en zelfs Covid-19 kleiner is wanneer je vitamine D-spiegel op peil is. Maar ook hiervan kun je geen wonderen verwachten. En je moet op tijd beginnen: Voor het beste resultaat slik je al vóór september een pilletje van 10 microgram per dag.

Zijn extra vitamine C-tabletjes ook nodig? Nee, zegt het Voedingscentrum. Slimme fabrikanten komen met vitaminepillen die beloven je weerstand te verhogen, maar met een gevarieerd voedingspatroon zit je in principe al goed. Vitamine C-pillen plas je grotendeels weer uit, maar als je door griep minder eetlust hebt, zijn ze wel een goede vervanger. Het is dus belangrijk om je voedingspatroon eens goed onder de loep te nemen. Op de website van het Voedingscentrum kun je dit gemakkelijk checken. Het virus dood je dus niet met een portie kippensoep, vitaminen of een frisse wandeling, maar je krijgt hem waarschijnlijk wél eerder getackeld.

 

Wat eet je vóór het sporten: 5 voedingstips

Wat moet je eten voor het sporten? Of je nu dagelijks een krachttraining doet of een paar keer per week cardiosessies doet; spo...

Lees meer

Waarom zijn peulvruchten goed voor je?

Lang niet iedereen is bekend met het gebruik van peulvruchten in het voedingspatroon. Dit is zonde, want het gebruik van peulvr...

Lees meer
Meer nieuws
 • Vacature Personal coach!

  Vacature Personal coach!

  Wij zijn opzoek naar een nieuwe Personal coach!

  Lees meer
 • Tarieven

  Tarieven

  Voor welke rittenkaart kiest u?

  Klik hier
 • Bodytec

  Bodytec

  Lees hier alles over de Bodytec!

  Lees meer
Manou Sonneveld

"Door Bodytec kan ik mijn armen weer soepel bewegen na mijn bedrijfsongeval. Ik ben superblij dat dit op mijn pad is gekomen"

Manou Sonneveld
Klant aan het woord: Robert Mansveld

"De persoonlijke begeleiding die ik krijg, zorgt ervoor dat je de oefeningen op de juiste manier uitvoert"

Klant aan het woord: Robert Mansveld
Mariska van Erk

"Twee keer per week Bodyteccen bij Bodytec Studio De Lier is voor mij een hele mooie aanvulling en past bij mijn levensstijl"

Mariska van Erk
Anja van Oosten en Simone Duivelshof

"Wij zijn zo blij dat we weer van de crosstrainer gebruik kunnen maken!"

Anja van Oosten en Simone Duivelshof
Angelique Bekooy

"Bijna mag ik alweer mijn zesde les gaan volgen. 1,5 maand geleden startte ik met een proefles en was direct enthousiast!"

Angelique Bekooy
Danny Barends

"Hoe leuk is het om samen met manlief wekelijks een Bodytec les te volgen"

Danny Barends
Jessica Tanke, 43 jaar

"Eén of twee keer bodyteccen per week geeft al een goed resultaat"

Jessica Tanke, 43 jaar
Marielle Hofstede

"We moeten creatief zijn in deze tijd! Online sporten met Sonja is echt een super alternatief!"

Marielle Hofstede
Rianne Zwaneveld en Mieke Zeelenburg

"Ons motto: Het is goed voor je lijf en mind"

Rianne Zwaneveld en Mieke Zeelenburg
Piet Vijverberg, 75 jaar

"De Bodytec wordt geheel aangepast op mijn lichaam en kunnen"

Piet Vijverberg, 75 jaar
Rene Kramer, 52 jaar

"Ik train nu bijna 2 jaar bij de Bodytec studio met als primair doel om fitter te worden. "

Rene Kramer, 52 jaar
Eric Hokke, 46 jaar

"Ik zal niet zeggen dat wanneer je gaat Bodyteccen, de reuma gegarandeerd verdwijnt, maar bij mij is dit wel het geval"

Eric Hokke, 46 jaar
Carla van Koppen, 63 jaar

"Sinds ik aan Bodytec doe, ga ik pijnloos door het leven. Ik doe alles weer en heb geen verzuring meer aan mijn bovenbenen."

Carla van Koppen, 63 jaar
Lenie Middelburg, 58 jaar

"Sinds ik Bodytec bij de Bodytec Studio sta ik anders in het leven"

Lenie Middelburg, 58 jaar
Marieke Boonman, 42 jaar

"Wat een pracht resultaat! Marieke is door een vriendin bij Bodytec Studio terecht gekomen omdat ze graag fitter en sterker wil"

Marieke Boonman, 42 jaar
Bianca Kruize, 36 jaar

"Na de Bodytec voel ik me weer als nieuw"

Bianca Kruize, 36 jaar