google-site-verification=Cf_hv0nZ2VRF70VXy-_h3BP_WITai_BI2a7VZ75Io_A

Is koffie slecht voor je? Voedingscoach Chantal geeft antwoord!

Over koffie zijn al vele boeken geschreven en ook ik ben een fan het zwarte goedje. Koffie is een van de populairste en meest geconsumeerde dranken wereldwijd vanwege zijn smaak, zijn heerlijke aroma en zijn stimulerende effecten op het centrale zenuwstelsel. Koffie is een complex mengsel van meer dan 800 verschillende verbindingen; cafeïne en polyfenolen zijn de meest voorkomende daarvan. Koffie heeft veel goede eigenschappen. We praten dan niet alleen over cafeïne maar ook over antioxidanten die er veelal inzitten.  

Koffie en cholesterol 

Bij koffie is het belangrijk te kijken naar de wijze waarop de koffie is gezet. Hoe beter de koffie is gefilterd, hoe gezonder, omdat er dan minder van de stoffen cafestol en kahweol in zit. Deze stoffen verhogen het 'slechte cholesterol', het LDL-cholesterol. Een teveel aan LDL-cholesterol in je bloed blijft plakken aan de binnenkant van je bloedvaten. Dat vergroot de kans op bijvoorbeeld een hartaanval of beroerte. 

Om terug te komen op de vraag, is koffie gezond? Ja, koffie zonder suiker is gewoon gezond. Koffie voorziet je lichaam net als andere dranken van vocht. Het advies is om het bij 2 tot 4 koppen koffie per dag te houden. Kookkoffie en koffie uit een cafetière vallen hier wel buiten omdat er veel van de stof cafestol in zit. Koffie die met een papierenfilter is gezet valt hier dus wel onder. Het drinken van 2 tot 4 koppen koffie per dag hangt samen met een ongeveer 10% lager risico op hartziekten. Ook is aangetoond dat een gebruik van 2 tot 4 koppen koffie per dag samenhangt met een ongeveer 10% lager risico op een beroerte. Daarnaast is er sterk bewijs dat het gebruik van 5 koppen koffie per dag in vergelijking tot geen koffie samenhangt met een 30% lager risico op diabetes type 2. Het verband is vergelijkbaar voor koffie met cafeïne en decaf. 

Vaak hoor ik mensen zeggen: ik moet minderen met koffie. Voor sommige groepen zoals zwangere vrouwen, is het raadzaam om cafeïne te mijden. Voor veel mensen heeft het juist voordelen om regelmatig koffie te drinken. Zo wees een onderzoek onder ruim vijftigduizend vrouwen uit dat ze met 2 à 3 koppen koffie per dag 15% minder kans op depressie hadden dan met 1 kop of minder. Een ander recent onderzoek wijst uit dat de grote hoeveelheden antioxidanten in koffie het risico op sommige soorten kanker verlagen het zou zelfs je leven kunnen verlengen de cognitieve achteruitgang bij het ouder worden vertragen je uithoudingsvermogen versterken en je stemming verbeteren. Koffie biedt mogelijk ook bescherming tegen diabetes type-2.  

Koffietijd?  

Wat zijn de tijden waarop je het beste koffie kan drinken? Ik ken veel mensen, en ik was er ooit zelf ook een, die hun dag starten met een kop koffie om even goed wakker te worden. Dit is nou net niet wat je nodig hebt als je net wakker bent. Je hebt in de ochtend namelijk al veel cortisol in je lichaam, stresshormoon. Cortisol maakt je wakker en alert en daarom heb je helemaal geen extra cafeïne nodig in de ochtend. Als je van de optimale koffiekick wil profiteren kun je je eerste kopje koffie beter later op de ochtend nuttigen, zo tussen 10 en 12 uur. Ook een fijn koffiemoment is tussen 2 en 5 uur s middags. Je energiepeil schiet dan omhoog. 

Ben je een slechte slaper? Drink dan die koffie laat in de middag beter niet. Want cafeïne pept je op, maar doet ook nog iets anders: het remt je slaap. Dat geld ook voor theïne uit zwarte en groene thee. Het duurt soms wel 8 tot 12 uur voordat deze stoffen uit je lichaam verdwenen zijn. 

Nog een advies: drink verse koffie, laat hem niet te lang staan na bereiding. Je zult al gemerkt hebben dat je koffie bitter wordt en behoorlijk aan smaak verliest. De belangrijkste boosdoener is kininezuur dat wordt gevormd wanneer je koffie degradeert, vooral wanneer de koffie op een hete plaat of een brander staat. Kininezuur heeft een negatief effect op het spijsverteringsstelsel dus laat die oude koffie maar voor wat het is en zet een lekker vers bakkie.  
Denk er ook aan dat koffie met melk, en dan vooral koffiemelk, vet bevat en dat kan voor mensen die op hun gewicht moeten letten weer nadelig zijn, elke calorie telt. En laat dat suikerklontje maar in de pot zitten, we eten al genoeg suiker.  

Conclusie: hoe je je koffie ook drinkt, je zult je gezondheid niet schaden, zolang je je bewust bent van het aantal kopjes dat je drinkt, het tijdstip waarop je je koffie drinkt- want een dosis cafeïne 's avonds zou je wel eens uit je slaap kunnen houden- en de temperatuur van de koffie. Drinkt je koffie ook weer niet te heet, dit beschadigt je slokdarm. 

Bodytec: Ultieme wapen tegen sarcopenie voor ouderen

Sarcopenie, wat mobiliteit en levenskwaliteit bedreigt, vormt een grote uitdaging voor ouderen. Gelukkig biedt bodytec een...

Lees meer

Bodytec Studio: artroseklachten verminderen met effectieve trainingen

Stel je een training voor die niet alleen je kracht en conditie verbetert, maar ook je lichaam vormt en helpt bij pijnlijke gew...

Lees meer
Meer nieuws
 • Vacature Personal coach!

  Vacature Personal coach!

  Wij zijn opzoek naar een nieuwe Personal coach!

  Lees meer
 • Tarieven

  Tarieven

  Voor welke rittenkaart kiest u?

  Klik hier
 • Bodytec

  Bodytec

  Lees hier alles over de Bodytec!

  Lees meer
Christine van Steekelenburg

"Al sinds 2016 train ik met mijn man bij Bodytec Studio. Sinds die tijd voelen wij ons sterker en fitter."

Christine van Steekelenburg
Bodytec Studio

"Het voedingstraject heb ik ruim 3 maanden gevolgd bij voedingscoach Chantal. "

Bodytec Studio
Manou Sonneveld

"Door Bodytec kan ik mijn armen weer soepel bewegen na mijn bedrijfsongeval. Ik ben superblij dat dit op mijn pad is gekomen"

Manou Sonneveld
Klant aan het woord: Robert Mansveld

"De persoonlijke begeleiding die ik krijg, zorgt ervoor dat je de oefeningen op de juiste manier uitvoert"

Klant aan het woord: Robert Mansveld
Mariska van Erk

"Twee keer per week Bodyteccen bij Bodytec Studio De Lier is voor mij een hele mooie aanvulling en past bij mijn levensstijl"

Mariska van Erk
Anja van Oosten en Simone Duivelshof

"Wij zijn zo blij dat we weer van de crosstrainer gebruik kunnen maken!"

Anja van Oosten en Simone Duivelshof
Angelique Bekooy

"Bijna mag ik alweer mijn zesde les gaan volgen. 1,5 maand geleden startte ik met een proefles en was direct enthousiast!"

Angelique Bekooy
Danny Barends

"Hoe leuk is het om samen met manlief wekelijks een Bodytec les te volgen"

Danny Barends
Jessica Tanke, 43 jaar

"Eén of twee keer bodyteccen per week geeft al een goed resultaat"

Jessica Tanke, 43 jaar
Marielle Hofstede

"We moeten creatief zijn in deze tijd! Online sporten met Sonja is echt een super alternatief!"

Marielle Hofstede
Rianne Zwaneveld en Mieke Zeelenburg

"Ons motto: Het is goed voor je lijf en mind"

Rianne Zwaneveld en Mieke Zeelenburg
Piet Vijverberg, 75 jaar

"De Bodytec wordt geheel aangepast op mijn lichaam en kunnen"

Piet Vijverberg, 75 jaar
Rene Kramer, 52 jaar

"Ik train nu bijna 2 jaar bij de Bodytec studio met als primair doel om fitter te worden. "

Rene Kramer, 52 jaar
Eric Hokke, 46 jaar

"Ik zal niet zeggen dat wanneer je gaat Bodyteccen, de reuma gegarandeerd verdwijnt, maar bij mij is dit wel het geval"

Eric Hokke, 46 jaar
Carla van Koppen, 63 jaar

"Sinds ik aan Bodytec doe, ga ik pijnloos door het leven. Ik doe alles weer en heb geen verzuring meer aan mijn bovenbenen."

Carla van Koppen, 63 jaar
Lenie Middelburg, 58 jaar

"Sinds ik Bodytec bij de Bodytec Studio sta ik anders in het leven"

Lenie Middelburg, 58 jaar
Marieke Boonman, 42 jaar

"Wat een pracht resultaat! Marieke is door een vriendin bij Bodytec Studio terecht gekomen omdat ze graag fitter en sterker wil"

Marieke Boonman, 42 jaar
Bianca Kruize, 36 jaar

"Na de Bodytec voel ik me weer als nieuw"

Bianca Kruize, 36 jaar