google-site-verification=Cf_hv0nZ2VRF70VXy-_h3BP_WITai_BI2a7VZ75Io_A

Wat kan je eten na het sporten? 5 tips

Sommigen eten het liefst de hele dag door, terwijl anderen het gewoonweg vergeten. Bewust met je voeding bezig zijn is sowieso een aanrader voor je gezondheid. En zeker wanneer je sport, wil je voldoende tot je nemen. Wil je wel wat eten na het sporten, maar heb je geen idee wat goed is? Wij geven je informatie over het beste eten na sporten.

Sporten is gezond, maar vraagt ook behoorlijk wat van je lichaam. Daarom is de juiste voeding rondom je training belangrijk om je lichaam en spieren goed te ondersteunen. In onze blog over voeding voor het sporten leggen we uit waar je op moet letten met je voeding voordat je gaat sporten. Maar ook het eten na het sporten moeten we niet vergeten!

Eten na sporten

Tijdens een sportsessie zet je je lichaam hard aan het werk en een goed herstel daarna is essentieel. Dit doe je enerzijds door voldoende te rusten waardoor de gebruikte spieren weer ontspannen. Anderzijds is het aanvullen van de juiste voedingsstoffen noodzakelijk.

Niet goed eten kan diverse ongemakken teweegbrengen, waaronder vermoeidheid, spierpijn, verzuring en duizeligheid. Er zijn diverse commerciële producten op de markt die beweren de resultaten van je training te verbeteren. Wij zijn van mening dat je beter kunt zorgen voor een gezonde basisvoeding.

Lage bloedsuiker na sporten

Als jij regelmatig duizelig of trillerig bent tijdens of na het sporten, zou je wel eens een lage bloedsuiker kunnen hebben. Dit betekent dat er te weinig glucose in het bloed aanwezig is. Glucose uit koolhydraten is onze biologische benzine en geeft dus energie om te bewegen.

Het hormoon insuline zorgt ervoor dat het lichaam de glucose opneemt en opslaat in de spieren en lever als glycogeen. Door te bewegen verbruikt je lichaam (deels) deze voorraad als energiebron. Het is mogelijk dat je te weinig hebt gegeten en er onvoldoende glucose aanwezig is voor het verbruik door de spieren.

Tijdens het sporten wordt het lichaam echter ook gevoeliger voor insuline. Heb je kort van tevoren juist nog erg veel koolhydraten gegeten dan kan het zijn dat je, door de verhoogde gevoeligheid van insuline, sneller de glucose uit het bloed opneemt. Een lage bloedsuiker na sporten kun je voorkomen door de juiste hoeveelheid te eten voor het sporten.

Wat eten na sporten voor spieropbouw?

Hoe zit het dan met eten na sporten voor spieropbouw? Met name bij een krachttraining is er sprake van spierschade. Dit klinkt wellicht heftig, maar het is eigenlijk een normaal proces. De spieren raken wat beschadigd om vervolgens te herstellen en daarna groter en sterker te worden. Om te herstellen en spierongemakken te voorkomen is het dus ontzettend belangrijk om de spieren van voldoende voedingsstoffen te voorzien. We geven je 5 tips voor het beste eten na sporten.

5 x het beste eten na sporten!

  • Smoothie

Omdat je bij de training veel verbrandt, is het belangrijk om na de training je glucosevoorraad weer aan te vullen. Een goede manier is met fruit! Deze vezelrijke koolhydraatbron bevat veel natuurlijke suikers, met daarnaast vitamines, mineralen en antioxidanten. Maak een smoothie niet alleen maar met fruit, maar voeg ook wat groenten toe. Maak er een volwaardige maaltijd van door er wat proteïne en vetten aan toe te voegen, zoals een schepje eiwit poeder, een lepel pindakaas en wat stukjes avocado.

  • Pannenkoeken

Naast koolhydraten zijn ook eiwitten van belang. Aminozuren zijn de bouwstenen voor het lichaam en mogen dus niet ontbreken na je training. Een goede manier om dit binnen te krijgen is met eieren. Nu is een gekookt eitje of een omelet heerlijk, maar denk ook eens aan (gluten- en lactosevrije) pannenkoeken na je workout! Lekker genieten en een goede combinatie van koolhydraten, eiwitten en vetten.

  • Zoete aardappel

Een andere goede bron van koolhydraten is zoete aardappel. Het bevat veel gezonde voedingsstoffen die helpen om je energieniveau weer aan te vullen. Combineer dit met een lekker stukje kip of vis. Eet jij vegetarisch of veganistisch? Let er dan op dat je je eiwitten uit verschillende plantaardige bronnen haalt. Dan kun je denken aan peulvruchten, zoals kikkererwten, linzen of bonen of een eitje.

  • Rijst

Nu denk je bij eten na sporten misschien aan bakjes droge rijst met kip en groente. En ja, dit is toch echt een goede maaltijd! Het hoeft echter niet saai te zijn, want je kan er met voldoende kruiden en zelfgemaakte sausjes een heerlijke en volwaardige maaltijd van maken. Speur eens het internet af op zoek naar leuke nieuwe recepten.

  • Pasta

Een andere goede maaltijd na het sporten is pasta! Ook hier wil je niet voor pakjes en zakjes gaan, maar gebruik je fantasie om er zelf wat lekkers van te maken. Denk bijvoorbeeld aan een pastasalade, met gegrilde groente, geitenkaas en pijnboompitten. Gezond, rijk aan de benodigde nutriënten én gewoonweg lekker!

Eiwit shake na sporten: nodig bij afvallen?

Misschien dacht je voor het lezen van dit artikel bij voeding en sporten in eerste instantie aan bodybuilders en hun niet weg te denken eiwit shakes. Wellicht heb je er zelf ook al eens aan gedacht een eiwit shake voor of na sporten te nemen. Zoals we al eerder aangaven is voldoende eiwitten essentieel voor een goede training en een goed herstel.

Het kan nuttig zijn om je eiwitinname aan te vullen middels een eiwit shake. Zo blijkt een dieet hoger in eiwitten te zorgen voor meer gewichtsverlies in vergelijking tot een voedingspatroon dat minder eiwitten bevat. Belangrijk is dat je na een training alle essentiële aminozuren binnenkrijgt, samen met voldoende koolhydraten.

Het voordeel van een eiwit shake is dat het veel aminozuren bevat en je lichaam hierdoor sneller kan laten herstellen. Echter is het wel zo dat een gevarieerd voedingspatroon ook over de benodigde hoeveelheid aminozuren beschikt. Een duur eiwit shake is dus niet per se beter, zolang je maar voldoende eiwitten binnenkrijgt.

Tot slot

Wij zijn groot voorstander van een actieve leefstijl, waar regelmatig sporten onderdeel van is. Of dit nou een flinke sessie in het krachthonk is, of dat jij je liever een uur op de mountainbike in het zweet werkt, dat maakt niet uit. Belangrijker is dat je je lichaam erna weer voorziet van de benodigde voedingsstoffen. Goed eten na sporten is essentieel om te herstellen en aan te sterken. Maak hier jouw nieuwe routine van en haal het meeste uit je workouts!

Nu je antwoord hebt op de vragen “wat moet ik eten na sporten?” kun je jezelf een passend voedingspatroon aanmeten en een effectieve training realiseren. Probeer hier routine in te vinden om dit vol te houden.

Kom je er toch nog niet helemaal uit? Neem dan contact op met onze voedingscoach Chantal over voedingsadvies op maat via chantal@bodytecstudio.nl.

10 gezonde tussendoortjes onder de 150 kcal 

Tussendoortjes, vele zijn er dol op. Behoor jij tot deze groep? Ik geef graag een smaakvolle en gezonde draai aan mijn snacktij...

Lees meer

Van automonteur tot Personal Trainer

Anis Labriki, Personal trainer bij Bodytec Studio, wordt geinterviewd door Gemeente Rotterdam vanwege zijn drijfveer naar een e...

Lees meer
Meer nieuws
  • Vacature Personal coach!

    Vacature Personal coach!

    Wij zijn opzoek naar een nieuwe Personal coach!

    Lees meer
  • Tarieven

    Tarieven

    Voor welke rittenkaart kiest u?

    Klik hier
  • Bodytec

    Bodytec

    Lees hier alles over de Bodytec!

    Lees meer
Christine van Steekelenburg

"Al sinds 2016 train ik met mijn man bij Bodytec Studio. Sinds die tijd voelen wij ons sterker en fitter."

Christine van Steekelenburg
Bodytec Studio

"Het voedingstraject heb ik ruim 3 maanden gevolgd bij voedingscoach Chantal. "

Bodytec Studio
Manou Sonneveld

"Door Bodytec kan ik mijn armen weer soepel bewegen na mijn bedrijfsongeval. Ik ben superblij dat dit op mijn pad is gekomen"

Manou Sonneveld
Klant aan het woord: Robert Mansveld

"De persoonlijke begeleiding die ik krijg, zorgt ervoor dat je de oefeningen op de juiste manier uitvoert"

Klant aan het woord: Robert Mansveld
Mariska van Erk

"Twee keer per week Bodyteccen bij Bodytec Studio De Lier is voor mij een hele mooie aanvulling en past bij mijn levensstijl"

Mariska van Erk
Anja van Oosten en Simone Duivelshof

"Wij zijn zo blij dat we weer van de crosstrainer gebruik kunnen maken!"

Anja van Oosten en Simone Duivelshof
Angelique Bekooy

"Bijna mag ik alweer mijn zesde les gaan volgen. 1,5 maand geleden startte ik met een proefles en was direct enthousiast!"

Angelique Bekooy
Danny Barends

"Hoe leuk is het om samen met manlief wekelijks een Bodytec les te volgen"

Danny Barends
Jessica Tanke, 43 jaar

"Eén of twee keer bodyteccen per week geeft al een goed resultaat"

Jessica Tanke, 43 jaar
Marielle Hofstede

"We moeten creatief zijn in deze tijd! Online sporten met Sonja is echt een super alternatief!"

Marielle Hofstede
Rianne Zwaneveld en Mieke Zeelenburg

"Ons motto: Het is goed voor je lijf en mind"

Rianne Zwaneveld en Mieke Zeelenburg
Piet Vijverberg, 75 jaar

"De Bodytec wordt geheel aangepast op mijn lichaam en kunnen"

Piet Vijverberg, 75 jaar
Rene Kramer, 52 jaar

"Ik train nu bijna 2 jaar bij de Bodytec studio met als primair doel om fitter te worden. "

Rene Kramer, 52 jaar
Eric Hokke, 46 jaar

"Ik zal niet zeggen dat wanneer je gaat Bodyteccen, de reuma gegarandeerd verdwijnt, maar bij mij is dit wel het geval"

Eric Hokke, 46 jaar
Carla van Koppen, 63 jaar

"Sinds ik aan Bodytec doe, ga ik pijnloos door het leven. Ik doe alles weer en heb geen verzuring meer aan mijn bovenbenen."

Carla van Koppen, 63 jaar
Lenie Middelburg, 58 jaar

"Sinds ik Bodytec bij de Bodytec Studio sta ik anders in het leven"

Lenie Middelburg, 58 jaar
Marieke Boonman, 42 jaar

"Wat een pracht resultaat! Marieke is door een vriendin bij Bodytec Studio terecht gekomen omdat ze graag fitter en sterker wil"

Marieke Boonman, 42 jaar
Bianca Kruize, 36 jaar

"Na de Bodytec voel ik me weer als nieuw"

Bianca Kruize, 36 jaar